ΕΡΤ, 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.

Κώστας Ι. Γιαλίνης

*/*

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί" - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" . (Αργ. Δαγκ.)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΔΩ: www.youtube.com/user/TileorasisDagkilas

*/*


ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ δημοσιεύουν Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής. Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ αναγνωρίζουν κανένα άλλο αλφάβητο, πέραν του Ελληνικού και Λατινικού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ

Ω παίδες Ελλήνων ίτε / Ελευθερούτε Πατρίδα / ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας / Θεών τε Πατρώων έδη / θήκας τε προγόνων / νυν υπέρ πάντων αγών. Πέρσαι, Αισχύλος.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ "ΤΑΡΑΤΣΑ ΔΕΙΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ", ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ

Είπαμε να στείλουμε ένα από τα ντοκιμαντεράκια μας στο "Ταράτσα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών", που συμπράττει με το ΜΜΘ και ΦΚΘ, σε μια καλή προσπάθεια για την τόνωση του καλού θεάματος το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνον.
Μπήκαμε, λοιπόν, στον ιστοχώρο τους, να συμπληρώσουμε κάποια φόρμα, όπως γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, και διαπιστώσαμε έκπληκτοι, ότι αυτοί οι κύριοι (αλήθεια; με ποια κριτήρια τους συμπεριέλαβε το ΜΜΘ και το ΦΚΘ στις εκδηλώσεις τους;), κατήργησαν την Ελληνική γλώσσα, χτίζοντας τον ιστοχώρο τους στο διαδίκτυο στην Αγγλική, και μόνον στην Αγγλική. Γλώσσα!
Ενοχλημένοι σφόδρα, τους στείλαμε ένα ιμέιλ γι αυτή τους την αγυρτεία, κι μας απάντησαν -προφανώς να μας κατατροπώσουν- όπως παρακάτω:

Κύριε Δαγκίλα καλημέρα,
Το "Ταράτσα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών"
(σ.σ.: αυτοί δεν το έγραφαν έτσι, στα Ελληνικά) είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος του. Διεθνές. Από τις 3.700 και πλέον υποβολές για τη φετινή διοργάνωση, μόλις το 3% είναι από τη χώρα μας. Για πρακτικούς λοιπόν λόγους, σχεδόν το σύνολο της σελίδας μας είναι στα Αγγλικά, τα οποία -είτε μας αρέσει είτε όχι- είναι η "Λίνγκουα Φράνκα"
(σ.σ.: αυτοί δεν το έγραφαν έτσι, στα Ελληνικά) του σήμερα. Δεν καταργήσαμε ούτε την ελληνική γραφή ούτε την ελληνική γλώσσα -την οποία και χρησιμοποιούμε και τιμούμε σε όλα τα δελτία Τύπου, το υλικό επικοινωνίας και τις αναρτήσεις μας που απευθύνονται στο ελληνικό κοινό. Τη δε (εκφραστική και ορθογραφική) αρτιότητα όλων των παραπάνω εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε.
Η πρακτικότητα λοιπόν είναι ο οδηγός μας κύριε Δαγκίλα. Ούτε το ανθελληνικό πνεύμα μας, ούτε η διάθεση για επιτήδευση. Η όποια ντροπή και αγανάκτησή σας λοιπόν δεν μπορώ να κρίνω αν είναι σωστή ή λάθος, πιθανότατα όμως είναι υπερβολική -ειδικά όταν εκφράζεται με εισαγωγικά και κεφαλαιογράμματη γραφή. Όσο για τη δική μας συνεισφορά στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της
(!), ας κριθούμε από το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι άλλωστε και ο ιδανικός κριτής;
Είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο χρειαστείτε. Καλή σας συνέχεια.


Για το
"Ταράτσα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών",
Γ. Μαντζουρανίδης


-*******-

Και η άμεση (αντ)απάντησή μας, χωρίς καμιά διάθεση ν' ανοίξουμε διάλογο, και σε ώτα μη ακουόντων, φυσικά:

Προς "Ταράτσα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών"
 

Προφάσεις εν αμαρτία... Ή καταστροφές εν αγνοία; Αυτό είναι η απάντησή σας. Ήξεις αφίξεις...
Χωρίς να μπούμε σε διάλογο -εξ' άλλου δεν είμαι ο μόνος που το είδε αυτό, απλά οι άλλοι δεν μπήκαν στον κόπο να σας απευθύνουν κάτι- όταν πρόκειται για πολιτισμό, γλώσσα, ιστορία, τέχνη, και μάλιστα Ελληνικά, δεν επισέρχεται ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ σκοπιμότης.
Με τέτοιες σκοπιμότητες άρχισε το ξήλωμα της Ελληνικής γλώσσης εδώ και χρόνια, από κάποιους επιτηδείους καλλιτέχνες κυρίως, ή χώρους του θεάματος στην Ελλάδα, διεθνιστές, οι οποίοι πιθανώς, να νομίζουν ότι υπηρετούν και κάτι απλό, στην προσφορά τους προς τον... αγράμματο Έλληνα πολίτη.
Αν συνεχίστε έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι σε λίγα χρόνια εμείς οι Έλληνες που εφηύραμε τη Γλώσσα και το Συντακτικό, την Γραμματική, θα μιλούμε κορακίστικα αρλουμποφράγκικα ή βαβελικά, ή αχταρμά γιαλαντζί τουρκομπαρόκ-αραβο-κινέζικα.
Προσωπικά, και τελειώνω, ήθελα να σας στείλω κάποιο από τα έργα μου, τις ταινίες μου, για προβολή ή συμμετοχή στο φεστιβάλ σας,
δεν πειράζει που θα ήταν το 3701ο(!), δεν το κάνω όμως, γιατί πρώτον, δεν κατάλαβα γρι από τα κείμενά σας στα “ζιαλαμάν-κατραμάν” που έλεγε και ο Μίμης Φωτόπουλος, και, δεύτερον, δεν θέλω να συμμετάσχω σε ένα “διεθνές”, φεστιβάλ στη χώρα μου, όπου οι συμμετοχές οι ελληνικές θα είναι ελάχιστες, ή και μηδενικές.
Κάπως έτσι, πιθανώς, να σκέφθηκαν ή σκέπτονται και άλλοι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα,
και ΔΕΝ σας έστειλαν ή δεν θα σας στείλουν ΠΟΤΕ, τα έργα τους τις ταινίες τους!..
Μείνετε λοιπόν, εσείς με τις 3700 ξένες ταινίες(!), τους ξένους σας, κι εμείς με τα δικά μας, τους δικούς μας.

Αργύριος Γ. Δαγκίλας
Παραγωγός / Σκηνοθέτης
“ΧΑΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ”